PharmAccess

Gezonde zwangere vrouwen

In Kenia sterven 350 op de 100.000 vrouwen tijdens zwangerschap. In Nederland sterven er slechts 7. Hoewel elk sterftecijfer hier te hoog is, geeft dit grote verschil de indruk dat er iets gedaan kan worden om de situatie te verbeteren. PharmAccess helpt zwangere vrouwen om veilig te bevallen. Om de volgende stap te maken in hun missie hebben wij PharmAccess geholpen in de analyse van hun data. Dit resulteerde in de 5 voornaamste bevindingen: 

 1. Complicaties komen voor op specifieke perioden tijdens de zwangerschap. We hebben kunnen achterhalen welke complicaties wanneer voorkomen.

 2. Slechts 4% van de vrouwen in het programma beslaan 20% van de totale kosten

 3. Merendeel van de zwangere vrouwen bezoeken klinieken op vergelijkbare tijden

 4. Vrouwen gegroepeerd op bepaalde demografische gegevens vertonen vergelijkbaar gedrag

 5. Er zijn verschillen in hoe vaak vrouwen terugkeren voor een kliniekbezoek voor verschillende klinieken, hetgeen als proxy dient voor de kwaliteit van zorg

Note that, to ensure privacy, all visualizations presented in this case report are based on dummy data, not actual results.

PharmAccess

PharmAccess wil de gezondheidszorg sterker maken. In het gebied van Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, werken zij aan het verbeteren van het hele systeem. Dit wordt gedaan door middel van het mobiliseren van particuliere en publieke middelen om meer geld in het systeem te krijgen, het meten en verbeteren van de kwaliteit van zorg en het bereiken van geïsoleerde individuen door middel van simpele technologie zoals de mobiele telefoon. Deze aanpak van gezondheidszorg is bedoeld om te verzekeren dat iedereen toegang heeft tot goede zorg wanneer ze het nodig hebben, niet alleen wanneer ze het kunnen betalen.

Voor meer informatie over PharmAccess hun process, zie onderstaande video:

Het project

Een van de projecten die wordt ondernomen is het MomCare programma, waarin zwangere vrouwen worden verzekerd. Het unieke in de aanpak van PharmAccess dat zowel de klinieken als de verzekerden in een online omgeving bevestigen dat een bezoek, de diagnoses en de juiste kuren hebben plaatsgevonden. Dit creëert transparantie over geldstromen en geeft inzicht in de ontwikkeling van de gezondheid gedurende de tijd.​

De analyse

Om PharmAccess te helpen in het maken van de volgende stap, hebben we hun data geanalyseerd en gevisualiseerd. Een groot deel van het werk van PharmAccess is om hun fondsen goed toe te wijzen. Geld moet vloeien naar de projecten en ingrepen die kwetsbare mensen helpen op de meest effectieve manieren. Op de punten waar theoretisch onderzoek over effecten van ingrepen mist of niet van toepassing zijn, dient data uit de projecten de gaten in te vullen.

Deze analyse was hierom gefocust op het naar boven halen van belangrijke eerste inzichten die aangeven waarop inspanningen zich moeten focussen. Hieronder presenteren we een aantal van de meest interessante bevindingen (data volledig geanonimiseerd). Voor PharmAccess is vervolgens elk van de bevindingen interactief gevisualiseerd met text en uitleg over de implicaties die zij hebben.

Resultaten

 • We hebben patronen ontdekt in het voorkomen van verschillende complicaties. Dit geeft doctoren inzicht in wanneer medicijnen in voorraad moeten zijn, welke complicaties er waarschijnlijk zijn en welke specialisten wanneer beschikbaar moeten zijn om de vrouwen te helpen in hun zwangerschap.

 • De duurste 4% van de vrouwen zijn goed voor 20% van de kosten die worden gemaakt in het programma. Door in te zoomen op de complicaties die deze vrouwen ervaren weten we inzicht creëren in welke complicaties de kosten van MomCare drijven.

 • Demografische gegevens over de vrouwen kunnen worden gebruikt om clusters te maken van vrouwen wanneer zij het programma binnenkomen. De verschillende clusters lieten vervolgens verschillende gedragingen zien gedurende hun zwangerschap. Door gebruik te maken van de clusters kunnen we inschatten hoe vrouwen omgaan met het programma zodat ongewenst gedrag bijgestuurd kan worden.

 • De vrouwen bezoeken klinieken op gezette tijden. Dit staat doctoren toe om hun openingstijden aan te passen naargelang de vraag en om duurdere specialisten alleen in te schakelen wanneer het nodig is.

 • Er bestaan verschillen in hoe vaak vrouwen op bezoek komen voor verschillende klinieken. De doelstelling is dat vrouwen minstens 4 keer langskomen tijdens de zwangerschap. Door deze verschillen uit te lichten kan PharmAccess het gesprek aangaan met klinieken die beter danwel slechter presteren op deze KPI.

 • Een terugkerende, en mogelijk de beste bevinding, in dergelijke projecten is dat een analyse van interne data extra vragen oproept die de organisatie helpt hun doelgroep beter te helpen. In dit geval: hoe kunnen we de beste zorg leveren voor zwangere vrouwen en hun baby's.

PharmAccess' feedback

"Ik vind het heel gaaf hoe dit eruit ziet. Geeft een duidelijk overzicht van wat er daadwerkelijk gebeurt."

- Mark van der Graaf, Director Digital Health

"Dit is wat ik wil zien! Het afleveren van dit soort overzichten voor elke kliniek zou veel beter zijn dan het moeten analyseren van excel files en het handmatig uittypen van rapporten."

- Nicole Spieker, Director East Africa

"Dit is geweldig! We kunnen dit gebruiken om in real time te monitoren wanneer klinieken open zijn."

- Mark van der Graaf, Director Digital Health

"Ik zou twee uur naar deze visualisatie kunnen kijken en ik zou nog nieuwe dingen leren."

- Andreas Chrysanthou,  Business Analist

Volg ons:

© 2020 by Soda science