DATA VISUALIZATION

Data visualisatie maakt inzichten tastbaar, en biedt als steunpilaar in het maken van beslissingen

STORY TELLING MET DATA VISUALISATIE

Wij als mensen ervaren de wereld door een samenvoeging van verhalen. Data is een waardevolle representatie van wat er in de wereld gebeurt, maar als je iemand vraagt naar de voorkeur voor een rauwe data set of een pakkend verhaal, is de keuze makkelijk (voor de meeste mensen). Het doel van een verhaal vertellen is niet alleen mensen de wereld te laten begrijpen, maar ze ook ernaar te laten handelen. Dit kan je doen met woorden en plaatjes, maar kan dat ook met data?

 

Er zijn veel mogelijkheden, en voor elke vraag is een juiste oplossing. Mail naar info@sodascience.nl voor meer informatie.

"The universe is made of stories,

not atoms."

- Muriel Rukeyser (1913 - 1980)

DATA STORYBOARDS

Data visualisatie technieken bieden kansen om overtuigende verhalen te vertellen, die ook nog eens blijven plakken. Het toevoegen van interactiviteit stelt mensen in staat zelf met de data te spelen. Het combineren van geografie en tijd in één beeld biedt unieke en waardevolle inzichten in jouw sociale doel. Dit maken wij mogelijk met het concept Data Storyboards. Klik hier voor onze demo.

GEOGRAFISCHE VISUALISATIE

Stiekem hebben wel heel veel topografische data in ons hoofd. Ook al weet niet iedereen elk land aan te wijzen, de meeste mensen hebben wel een idee van waar de meeste plekken liggen op de kaart. Veel mensen maken bijvoorbeeld dagelijks gebruik van een navigatie systeem, of hebben een wereldkaart hangen op kantoor. Door data geografisch te visualiseren maken we gebruik van deze kennis, waardoor het verhaal beter op de doelgroep over komt.

Hoewel onze planeet Aarde 144,5 miljoen vierkante kilometer land kent, zijn er door de tijd regio's ontstaan welke op een of andere manier bij elkaar horen. Zo is de wereld één groot geheel, welke bestaat uit zeven werelddelen. Deze zijn ieder een samenvoeging van landen, welke dan weer bestaan uit provincies, en gemeenten (en deze hebben wijken, buurten, straten). Klinkt een beetje omslachtig, maar het is wel handig om hier gebruik van te maken in data visualisatie. Zoals beneden te zien, kunnen wij een land opdelen in provincies, en ieder van deze provincies een kleur geven naargelang een eigenschap van een dataset; in dit geval het totaal aantal banen. Dit geeft direct super veel inzicht in de verdeling van banen in Nederland. Wil je nou meer details, dan kan je inzoomen op de kaart, en dan veranderd het niveau waarop de kleuren zijn bepaald van provincies naar gemeenten. Hieruit blijkt dan dat niet heel de provincies met een donkere kleur veel werk hebben, maar voornamelijk de grotere steden.

Kaarten kunnen daarnaast ook worden ingezet voor routeplanning, of om belangrijke locaties weer te geven. Ook de stijl van de kaart kan volledig naar wens worden aangepast om de juiste beleving te stimuleren.

ANDERE VISUALISATIE OPTIES

Kaarten zijn niet de enige nuttige visualisatie opties. In de volgende grafiek wordt de relatie tussen inkomen en levensverwachting weergeven. Dit doen we voor alle landen. Kleur geeft het continent weer, en de grote van het bolletje geeft de populatie van het land weer. Door op 'Play' te klikken start een animatie, waardoor de trend van 1952 tot 2007 zichtbaar wordt. Over het algemeen valt op dat landen van links onder (laag inkomen, lage levensverwachting) naar rechtsboven (hoog inkomen, hoge levensverwachting bewegen). Er zijn echter uitzonderingen, zoals de Aids epimidie in Afrika aan het einde van de vorige eeuw. Dit wordt duidelijker wanneer je dubbel klikt op 'Africa' in de legenda.

De volgende grafiek geeft de uitkomst van een test weer. De kleur geeft aan of deze positief of negatief is. Het wordt snel duidelijk dat er meer mannen hebben meegedaan, maar dat het voor vrouwen vaker positief uitvalt. De linker kolom geef aan in welke klas de personen worden ingedeeld.

De opties omtrent visualisatie van data zijn gigantisch. Wij beoordelen afhankelijk van de vraag en de beschikbaarheid van data welke vorm van visualisatie het meest waardevol is. Wij brainstormen graag over de mogelijkheden. Neem contact op met info@sodascience.nl.

© 2020 by Soda science