Aidsfonds

De kracht van Open Data

Aidsfonds is al jaren vooroploper in de strijd tegen AIDS. Hierbij hoort het beoordelen van impact van maatregelen, het monitoren van de vooruitgang en het bepalen van richting voor de toekomst. Om dit te realiseren maakt het Aidsfonds graag gebruik van de rijke beschikbaarheid aan open data online, verzameld onder andere door partner organisaties. Dit komt echter met uitdagingen. Niet alleen is er verschil in hoe de data van deze platformen kunnen worden onttrokken, ook zijn ze vaak op verschillende manier gestructureerd waardoor combineren en vergelijken vrijwel onmogelijk wordt. Het is bijvoorbeeld lastig om de relatie tussen inkomen en het aantal HIV infecties te beoordelen, wanneer de cijfers in verschillende data sets staan. Vanaf het begin van ons Soda Science avontuur, werken wij samen om het Aidsfonds in staat te stellen gebruik te maken van de kracht van open data.

Aidsfonds-afbeelding

Over het Aidsfonds

Het Aidsfonds heeft als missie de wereld te verlossen van HIV en AIDS. Hiervoor levert het Aidsfonds zowel de medicijnen als de kennis welke nodig zijn om dit te realiseren. Alle mensen hebben recht op preventie, behandeling, zorg en support; vooral in de meest getroffen regio's. Dat is waar het Aidsfonds naar streeft.

De oplossing

Allereerst is er een brede beoordeling gedaan van de beschikbaarheid van open databronnen en de relevantie voor het Aidsfonds. Dan is er, voor elke relevante databron, een connectie gelegd naar onze database. Afhankelijk van het platform doen wij dit door te linken met de beschikbare API, het toepassen  van web scraping technieken, of simpelweg door middel van downloaden. De data van iedere bron worden dan van een creatieve variabiliteit aan structuren verwerkt naar één intuïtief en makkelijk te gebruiken format. Zo wordt er onder andere verzekerd dat alle landnamen hetzelfde zijn in alle data sets, en wordt er verzekerd dat alleen punten worden gebruikt om decimalen aan te geven, in plaats van komma's. Eenmaal verwerkt, kunnen de data worden gecombineerd en beschikbaar gemaakt worden voor visualisatie op het platform van het Aidsfonds.

Illustration-ETL-process

Het resultaat

Het Aidsfonds is nu in staat de kennis welke beschikbaar gemaakt wordt door talloze data platformen, actief in te zetten. Niet alleen zijn ze nu in staat vooruitgang te monitoren en impact van acties te beoordelen, ook kunnen ze nu beter beslissingen maken over de richting welke het Aidsfonds in moet slaan om het AIDS probleem op te lossen.

Wat kan jij met open data?

Wij merken dat veel organisaties, net als het Aidsfonds, zich afvragen hoe ze gebruik kunnen maken van de grote hoeveelheid beschikbare open data. Één ding weten wij zeker, de potentie is gigantisch. Benieuwd naar de mogelijkheden voor hoe open data ingezet kan worden voor jouw sociale missie? Neem contact op met info@sodascience.nl.

Volg ons: